Geçmiş Namazların Kazası
Geçmiş Namazların Kazası
HiraFM.net
İslamisohbetci.com HiraFM.net
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
Bir namazı vaktinde kılmaya “Eda”, vakti çıktıktan sonra kılmaya da “Kaza” denir. Namazı bile bile, özürsüz olarak vaktinden sonraya bırakmak büyük günahtır. Ancak vaktinden sonraya bırakıldığı için Cenab-ı Hak’tan af dilemek lazımdır.
Beş vakit namazın farzları ile vitir namazı kaza edilir, vakit çıktıktan sonra sünnetler kaza edilmez. Yalnız sabah namazını vaktinde kılamayan kimse, aynı gün öğlenin vaktine az bir zaman kalıncaya kadar farz ile birlikte sünneti de kaza eder. Kaza namazı kılmak için belirli bir vakit yoktur.
Birkaç vakit namaz kasaya kalmışsa, onları sıra ile kaza etmek gerekir. Eğer geçmiş namazlar altı vakit veya daha fazla ise sıra ile kılmaya gerek yoktur.
Kaza namazları ile meşgul olmak, nafile namazlar ile meşgul olmaktan daha iyi ve daha önemlidir. Ancak farz namazlar ile kılınan sünnetler bundan Müstesnadır.
Haklarında hadisi Şerif varid olan kuşluk ve tesbih namazları gibi nafileler de böyledir.
HiraFM.net İslamisohbetci.com
Sabah Namazının Kazası; farz iki rekat
Öğle Namazın Kazası; farz dört rekat
Akşam Namazının Kazası; farz dört rekat
Yatsı Namazının Kazası; farz üç rekat
Vitir Namazının Kazası; üç rekat
Bu farzların kazalarının kılış şekli vakit namazlarıyla aynıdır. Kazana namazında kılınan bu farzların kılınışı vakit namazının farzlarının kılınışıyla aynıdır.
Kaza namazına niyet ederken niyette hangi vaktin namazının kaza edildiğini belirtmek gerekir.
Kaza Namazı Nedir?
Namazını kılamamış olan kimse bir vakit namazını vaktinin dışında kılarsa o namazı kaza etmiş olur. Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bir namazı unutarak vaktinde kılamayan kimse, o namazı hatırlayınca kaza eder ve onu içinde bulunduğu vakit namazından önce kılar. Eğer kaza namazını kılıncaya kadar vakit namazının geçeceğinden korkarsa ,o zaman önce içinde bulunduğu vaktin namazını kılsın, sonra da kazaya kalan namazı kılar.
İslamisohbetci.com HiraFM.net